FőoldalTermékekTudnivalókNutriMeDNA+MedicDNA+FitnessBiztonságTanácsadásCégünk
Vigyázat a megbízhatatlan géndiagnosztikai ajánlatokkal
Tudja meg, hogy mire kell a génteszteknél mindenképpen ügyelni, hogy elkerülje a megbízhatatlan ajánlatokat!
Amire a génteszteknél feltétlen érdemes ügyelni
Függetlenül attól, hogy a DNA Plus-tól, vagy más szolgáltatótól rendel génvizsgálatot, van néhány kérdés, amelyeket érdemes előre tisztázni, ezzel elkerülve a hasztalan és megbízhatatlan génteszteket.

Minden számottevő gén részese a vizsgálatnak?
Ez az egyik leglényegesebb pont. A klinikai rutin során szokványos eljárás, hogy kicsiben kezdik a génelemzést és elsőre csak egyetlen gént tesztelnek hibákra, vagy egyáltalán csak egy gént tesztelnek, pedig több kockázati gén hordozhat hibákat. Ezeknek a teszteknek természetesen korlátolt kifejező ereje van, hiszen csak azért, mert egy génben nincs hiba, az még nem jelenti azt, hogy nincsenek hibák, más a betegséggel összefüggésbe hozható génekben.

Indokolja a génteszt elvégzését a génben előforduló hibák gyakorisága?
Ezt a kérdést gyakran figyelmen kívül hagyják. Némely gének olyan ritkán hordoznak hibát, hogy nem indokolt a génvizsgálat elvégzése. Erre nagyon jó példa az örökölt fruktóz érzékenység. Ezt a génhibát 20.000-ből 1 ember hordozza az érintett génben, ami kb. minden 20.000-dik géntesztnek ad értelmet. A szolgáltatók ugyan haszonnal eladják a tesztet, de a megrendelőnek semmilyen előnye nem származik belőle. Géntesztjeinket eme tény figyelembevételével állítottuk össze. A DNA-Plusz által vizsgált gének hibáinak gyakoriságát a termékoldalon tudhatja meg.

Egész géneket vagy csak SNP-ket vizsgálnak?
Az egy bizonyos funkciót ellátó génekkel ellentétben az SNP-k kis elváltozások az emberi génkódban, amelyek egyes esetekben csoportosan jelennek meg bizonyos betegségeknél. Ezért gyakran vizsgálják az SNP-ket, hogy megítéljék az illető betegségkockázatát. Egy génvizsgálattal ellentétben ez az eljárás nem mutat ki olyan hibákat, melyek zavarják a kockázati gén működését, így előfordulhat, hogy egy SNP elemzés eredménye szerint nem áll fent fokozott betegségkockázat, pedig a gén komoly hibát hordoz. Tehát a lehető legpontosabb eredmény érdekében javasolt a géneket és az SNP-ket együtt vizsgálni.

Kellő tanácsadásban részesül?
A génelemzés egy igen összetett téma, ezért érdemes odafigyelni, hogy rendelkezésre álljon a részletes tanácsadás, amely minden fontos információt érthetően továbbit Ön felé. Előfordulhat, hogy az eredmények értelmezése is komplikált lehet, ezért fontos, hogy igény esetén lehetősége legyen egy szakember bevonására. A DNA Plus-nál ezt a kérdést részletes elő- és utótájékoztató videókkal és könnyen érthető jelentésekkel oldjuk meg, ezen felül lehetőség van szakember által adott részletes tanácsadásra.

Bárki számára könnyen értelmezhetők az eredmények?
Csak kevesen tudnak kezdeni valamit a következő kijelentéssel: „Ön homozigóta egy kockázati allélra a Faktor-V-Leiden mutáció tekintetében”. Ezért érdemes ügyelni az eredmények érthető elkészítésére, hogy elkerüljék a frusztráltságot.

Önnek fokozott betegségkockázata van.. most mit kell tenni?
Számos szolgáltató a betegségeket okozó génhibák kimutatására összpontosít és ott véget is ér a szolgáltatás. Ügyeljen arra, hogy amennyiben megállapítanak egy fokozott betegségkockázat, összeállítsanak Önnek egy megelőző programot, amely aztán segíthet a betegség megelőzésében.

Léteznek hatékony megelőző intézkedések a betegséghez?
Legyen óvatos az olyan géntesztek esetében, amelyekre még nem léteznek hatékony megelőző, illetve kezelő eljárások. Ezekben az esetekben a genetikai kockázat ismerete egyes embereknek pszichikai terhet jelenthet. Még ha esetenként ez a tudás érdekelne is valakit, hasznosságának mértéke korlátolt. A DNA Plus kizárólag olyan betegségekhez fűződő génteszteket értékesít, melyekre - ha hibát mutatnak - léteznek hatékony megelőző intézkedések.

Orvosi szolgáltatásról vagy csak egy „poén” géntesztről van szó?
Számos géntesztet maga a szolgáltató is „poén” tesztként értékesít, mert úgy nem vonatkoznak rájuk az orvosi génelemzéseknél alkalmazott szigorú szabályozások (minőségbiztosítás, stb). Általában ezeket a vizsgálatokat nem felügyelik orvosok, és nem ajánlott az eredményeket alapjául venni egészségügyi intézkedésnek. Génelemzéseink orvosi szolgáltatásnak minősülnek, amelyek megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek.

Tudományosan kellőképpen megalapozott a vizsgált gének elemzése?
Vannak gének, amelyeket a tudomány szempontjából még nem erősítettek meg kellőképpen, hogy egyértelmű legyen a gén és a betegség közötti összefüggés. Ezért a DNA Plus-nál csak olyan géneket vizsgálunk, amelyeket elismert kutatások során több ízben kockázati génként azonosítottak.

Orvosi felügyelet alatt állnak a megelőző programok?
Ügyeljen arra, hogy a megelőző intézkedéseket orvosok felügyeljék és állítsák össze, mert csak így lehet benne egészen biztos, hogy orvosilag kifogásolhatatlan információt kap a megelőzéshez. A DNA Plus vezető orvosokkal és tudósokkal dolgozik együtt, hogy Önnek a legmagasabb klinikai színvonalat kínálhassa.

Biztonságban vannak az adatai?
Ezen a területen az adatbiztonság elemi követelmény. Ügyeljen az adatbiztonsági követelmények
betartására, és hogy csak Önnek legyen hozzáférhetősége elemzéseredményéhez. Tudomásunk van egy szolgáltatóról, aki az ászf-jének elfogadása után jogosult az elemzéseredmények eladására. A DNA Plus-nál szigorú adatbiztonsági előírásoknak teszünk eleget, hogy adatai a legjobb biztonságban legyenek. Győződjön meg minderről személyesen és kattintson a „Biztonság” menüpontra.