FőoldalTermékekTudnivalókNutriMeDNA+MedicDNA+FitnessBiztonságTanácsadásCégünk
Téma: „Érzelmek a racionalitással szemben˝
Téma: „Érzelmek a racionalitással szemben˝

Standard 2010.ápr.16

Egy igen érdekes interjúban, amelyben Landauer Monika nyilatkozott a “Der Standard” című magazinnak, a genetikai elemzések értelméről esett szó. Ezzel kapcsolatban készült egy belsős interjú tudományos vezetőnkkel Dr. Daniel Wallerstorfer-rel, aki ugyancsak állást foglal a témával kapcsolatban.

Lengauer: Saját életünket érintő kérdésekben az érzelmeknek mindig nagy szerepe van. Olyankor az érzelmek szembekerülnek a racionalitással. Annál inkább aminkor betegségkockázatokról van szó. Olyankor felmerül a félelem tényezője, amit nem szabad alábecsülni. Tehát mindenkinek, aki többet szeretne megtudni génjeiről, érdemes tisztában lennie a statisztikai valószínűségekkel. Ezért is van a génteszteknél olyan nagy szerepe a tájékoztatásnak. Aki az interneten keresztül veti alá magát ilyen teszteknek nem kapja meg ezt a tájékoztatást.


Dr. Wallerstorfer:
Az a kijelentés, hogy „az internetes génteszekhez nem kapnak genetikai tájékoztatást” csak részben igaz és a DNA-Plusz esetében egyáltalán nem felel meg a valóságnak. Természetesen vannak génteszt szolgáltatók, főleg az Egyesült Államokban, akik csak az elemzésekkel foglalkoznak. Az onnan kapott elemzéseredmény kb. annyit közöl, hogy pl. Önnek van egy génhibája, amely x %-al növeli a vastárolási betegség kockázatát. Sok esetben ezen felül olyan érdekes, de a medicina szempontjából használhatatlan információkat is kaphat, mint pl.: Önnek barna szem génjei vannak (persze erre a kérdésre a tükör is választ adhat), vagy Önnek van egy olyan génje amely átlagosan 0,4 cm-el magasabbá teszi Önt. Az ilyen szolgáltatóknál nem adott a tanácsadás és sajnos a megrendelőnek saját magának kell boldogulnia a genetika dzsungelében. A német nyelvterületről származó szolgáltatóknál ez másképpen működik. Nekünk nagyon szigorú törvényes szabályaink vannak, amelyek kötelezővé teszik az elemzés előtti és utáni tanácsadást. Ezért is működik olyan kevés szolgáltató, illetve számomra egy sem ismert, aki meg tudna felelni ezeknek a magas minőségi követelményeknek. A DNA-Plusz-nál nagy erőfeszítéseket fektettünk a szolgáltatás kifejlesztésébe, és már rendelkezünk olyan genetikai és pszichológiai tanácsadással, amely a minőség szempontjából egyenértékű, vagy talán még jobb minőségű, mint egyes egészségügyi intézetben, ahol az orvos állandó időnyomás alatt áll. Hozzá kell tennem, hogy számos orvos partnerünk van, akik saját rendelőjükben is kínálják a pácienseiknek a genetikai betegségmegelőzést. Miután a páciensek fizetnek a szolgáltatásért az orvosnak van ideje a megfelelő tanácsadásra. Ily módon a tanácsadás lényegesen személyesebb és képes jobban egyéni kérdések tisztázására. Tehát visszatérve a kezdetben idézett kijelentésre, a tanácsadás szempontjából nem feltétlen jelentenek hátrányt az internetes géntesztek. Mindez nagymértékben függ a szolgáltatótól.Lengauer: A medicina képes természettudományos eszközök alkalmazásával diagnózisok felállítására, de sok esetben nem tud kezelési tanácsokat adni. Ennek az a következménye, hogy hirtelen képtelen ellátni eredeti feladatát, ami a betegségek gyógyítása lenne és az embereket a bizonytalanságban hagyja. Csak kevés olyan genetikai eredetű betegség létezik, amelyekhez van megfelelő kezelés, tehát a kezelés hiánya egy a sok problémából. Leginkább akkor bizonytalan a genetikai tudás, hogy ha akkor teszünk rá szert, amikor még semmilyen tünete nem merült fel a betegségnek.


Dr. Wallerstorfer:
Az őszinteség kedvéért el kell mondanom, hogy a génelemzések kifejlesztésében éppen az ellenkező problémával szembesülünk. Jelenleg.. ha minden a DNA-Plusz által forgalmazott génelemzést összeszámolunk.. már 120 genetikai eredetű betegségre való hajlamot vagyunk képesek vizsgálni. Ezeknek a betegségek mindegyikénél lehetőség van a betegségek megakadályozására vagy legalábbis a betegség folyamatára való jelentős pozitív ráhatásra. De létezik még számos lehetőség, amelyeket időhiány miatt nem tudtunk kimeríteni. Még sok olyan genetikai eredetű betegség létezi, amelyekre lenne kezelés vagy akár meg is lehetne akadályozni a kialakulásukat. Számos veszélyes gyógyszer mellékhatás létezik, amelyek csak genetikailag hajlamos embereknél jelentkeznek és egy génelemzéssel megakadályozhatók. Bizony sok olyan példa van még, amikor a genetikai hajlamról szerzett tudást hatékonyan tudjuk alkalmazni a kezelésben.


Standard: Ezt pozitívan is lehetne szemlélni. A génelemzés után az emberek jobban odafigyelhetnek az egészségükre?

Dr. Wallerstorfer:
Pontosan ezt látjuk a gyakorlatban. Amikor valaki tudomást szerez arról, hogy a cukorbetegség kockázata 3-szor magasabb mint másoknak, hirtelen már nem tartja elfogadhatónak, hogy úgy viselkedjen mint mások (itt pl. túlsúlyra és mozgáshiányra gondolok). Az emberek megértik, hogy számukra más szabályok vannak érvényben és ezért bizonyos területeken számukra fontosabb a megelőzés. Ez a gondolkodás még azokból az időkből származik, amikor azt gondoltuk, hogy a betegségek szempontjából nagyon hasonlóak vagyunk vagy amikor még nem voltunk képesek az egyéni egészség-gyengeségek kimutatására. Természetesen más táplálkozást igényel, amikor valaki laktóz-érzékeny, mint azoknál, akik gond nélkül emésztik meg a tejtermékeket. Hátra kell hagynunk ezt a gondolkodást és meg kell értenünk, hogy mindenkire más szabályok vonatkoznak.


A riportalanyok:

Monika Lengauer (39) Kulturális- és szociálantropológus mediátor. Bernhard Hadolt-tal készített egy átfogó tanulmányt a genetikai tanácsadásról Ausztriában. Ez megjelent könyv formájában is a következő címmel: „Genetikai tanácsadás a gyakorlatban“ 2009-ben a Campus Kiadónál.


Dr. Daniel Wallerstorfer Bsc Molekuláris biológus és biotechnológus, a Novogenia genetikai labor és egyben az egyik legnagyobb genetikai génelemzéseket forgalmazó szolgáltató ügyvezető igazgatója és a DNA Plus Humángenetikai Centrum tudományos vezetője.