FőoldalTermékekTudnivalókNutriMeDNA+MedicDNA+FitnessBiztonságTanácsadásCégünk
A kockázati gének kiválasztása
Mi alapján kerülnek a gének kiválasztásra?
A szakirodalomban már számtalan génről olvashatunk, amelyeket különböző betegségekkel összefüggésbe lehet hozni, de sok esetben még nem sikerült tudományosan alátámasztani ezt az összefüggést. Továbbá vannak olyan esetek is, amikor statisztikai szempontból egyértelmű az összefüggés, de az esetleges génhiba befolyása az egészségre nem elég meghatározó, hogy megindokolna egy betegségmegelőző génelemzést. 

A potenciális kockázati gének szigorúbb kiválasztása után a tudomány mai állása szerint például a trombózis esetében végül 16 olyan lehetséges gén marad meg, melyek trombózis-alkalmassága tudományosan és többszörösen meg lettek erősítve. Ezekben a génekben több olyan hibát találtak, amelyeket tudományos kutatások során összefüggésbe lehetett hozni fokozott trombózis kockázattal élő trombózis betegekkel.
Ezekből a génekből választották ki azokat a géneket, amelyek az európai lakosság körében elegendő hibát hordoznak, hogy indokolt legyen a génelemzés.

Azokat a géneket, amelyeknél csak húszezerből egyetlen személynél jelentkezik hiba, szándékosan kihagytuk a programunkból, mivel ezek a géntesztek a hasznosság szempontjából nem indokoltak.

Programunkban tehát csak a szigorított kiválasztási kritériumoknak megfelelő kockázati gének szerepelnek. Az egészségjelentésben ezért csak az egészségmegőrzés szempontjából releváns génekről beszélünk.